چهارمین نشست هیأت امنای اتحادیهی جهانی علمای مسلمان با صدور بیانیه به کار خود پایان داد
چهارمین نشست هیأت امنای اتحادیهی جهانی علمای مسلمان که در روزهای ٨-٩ خردادماه جاری برگزار شد با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد.
متن بیانیه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وآله وصحبه ومن والاه، وبعد؛
چهارمین نشست هیأت امنای اتحادیه جهانی علمای مسلمان در روزهای شنبه و یکشنبه ٨ و ٩ خرداد ١٤٠٠ خورشیدی برگزار شد و اعضا موضوعات مربوط به دستور کار خود از جمله نقش علمی اتحادیه و مسائل مرتبط با مسلمانان را مورد بحث و بررسی قرار دادند. این نشست با تصویب موارد زیر پایان یافت:
١- اتحادیه از مسلمانان جهان میخواهد به شیوهی اعتدالی دین که از منابع معتبر گرفته میشود پایبند باشند و در راستای مسؤولیتی که بر دوش دارند به آبادانی زمین و گسترش خیر و نیکی در میان مردم بپردازند. در میان طوایف و ملل و کشورها با همزیستی و روحیهی همکاری زندگی کنند و برای برقراری آرامش و حفظ حقوق بشر بکوشند. به عنوان یک انسان با محیط زیست به روشی که شایستهی زندگی باشد و در راستای آفرینش مورد استفاده قرار گیرد تعامل کنند و کژفهمی و ناملایماتی را که به افراط در عمل میانجامد اصلاح نمایند.
٢- اتحادیه مسلمانان را به صلح و آشتی فرا میخواند به نحوی که باعث نزدیکی دلها و عملکردها به همدیگر شود و از اسباب و انگیزههای اختلاف که به نفرت و دشمنی و پراکندگی میانجامد برحذر میدارد. اختلاف باعث از بین رفتن هیبت مسلمین میشود و آنان را از همکاری بر سر نیکی و تقوا که خواستهی خداوند متعال است باز میدارد. مسلمانان باید سازمانهایی را تأسیس کنند که اصلاح فیمابین و گسترش فرهنگ همزیستی مسالمتآمیز را در اولویت خود قرار میدهد تا با این کار اسباب همدلی و دوستی را تقویت کنند. اتحادیه در این راستا مراتب شادمانی و خرسندی خود را از تلاشهایی که صورت گرفته است ابراز میدارد؛ این تلاشها نتایج مطلوبی داشته است چنان که در آشتی میان گروههای درگیر در سومالی و دیگر کشورها نقشآفرینی کرد. در لیبی هم پس از جنگهای طولانی، بین جناحهای متخاصم توافق ایجاد کرد و همچنان آمادگی خود را برای ایجاد صلح و آشتی بین مسلمانان در هر مکانی اعلام میکند.
٣- اتحادیه تأکید میکند از هیچ تلاشی در راستای تحقق اهداف علمی مورد نظر این مؤسسه کوتاهی نمیکند؛ از اجتهاد در مسائل نوظهور که در زندگی مسلمانان معاصر و در روابط آنان با دیگر امتها، ملتها و کشورها رخ میدهد و نیز در تصحیح برخی از مفاهیم دینی که در برداشت اشکال برانگیز است یا در رفتار به فساد منهتی میشود. اتحادیه امت را برای پیشرفت و ترقی و آبادانی زمین و الگو بودن برای مردم و گسترش خیر و نیکی آماده میکند و همهی این اهداف را با برگزاری کنفرانسها و همایشهای علمی و ارائهی بحثهای علمی و گفتمان دعوی خردمندانه انجابه پیش میبرد.
٤- اتحادیه از کشورها، امتها و ملتها میخواهد در برقراری صلح و آشتی در جهان و گسترش عدالت و آزادی در میان مردم تلاش کنند و در رفع نیاز بینوایان و محرومان و حفظ حقوق انسانها در هر جایی که هستند بکوشند و ستمدیدگان و مستضعفان را یاری دهند. در همین راستا شایسته است برای رفع ستم در حق اقلیتهای مسلمان در جای جای زمین بکوشند و با این اقلیتها با عدالتی که با ارزشهای کلان انسانی و کنوانسیونهای بینالمللی همخوانی دارد رفتار کنند. در همین زمینه با نگرانی عمیق روند رو به رشد پدیدهی اسلامهراسی در برخی از کشورهای اروپایی و آمریکایی را دنبال میکند. قوانینی که در این کشورها وضع میشود گاه به زیان مسلمانان و در تضاد با حقوق بشر و آزادیهای مشروع است. اتحادیه همگان را به درایت و خردورزی فرا میخواند و تأکید میکند که حمایت از اقلیتها در این کشورها تضمینی برای صلح اجتماعی است و اتحادیه در این راستا آمادهی همکاری است و به سود جوامع و افراد میاندیشد. در عین حال از اقلیتها نیز میخواهد در جوامعی که زندگی میکنند همکاری و همزیستی مسالمتآمیز داشته باشند و به ادیان و فرهنگهای مخالف احترام بگذارند و در رشد و توسعهی فرهنگی که لازمهی جوامع امروزی است سهیم باشند و بهترین نمایندهی اسلام و مسلمین در مدارا و بخشش و سازندگی باشند.
٥- اتحادیه رخدادهای فلسطین، قدس و مسجد الاقصی و ظلم و ستم و سرکوب و آوارگی و تبعیض نژادی در حق فلسطینیان را دنبال میکند و با وسایل و امکاناتی که در اختیار دارند به یاری ستمدیدگان میشتابد. در همین زمینه از پایمردی و ایستادگی ساکنان قدس شریف، غزه و فلسطین در برابر دشمن صهیونیستی تقدیر میکند و به روح شهدای آنان رحمت میفرستد و برای مجروحان شفای زودهنگام میخواهد. اتحادیه خوشحالی خود را از پیروزی مردم ستمدیدهی فلسطین ابراز میدارد و از امت اسلامی میخواهد به مسؤولیت خود در قبال آرمان مقدس فلسطین عمل کنند.
از حکام عرب و مسلمان و آزادگان جهان میخواهد با تمام امکانات موجود از فلسطینیان حمایت کنند و از عادیسازان و سازشکارانی که خارج از حق و عدالت و حقوق عربی و اسلامی و انسانی دست دوستی به سوی صهیونیستها دراز کردهاند، میخواهد از موضع خود عقبنشینی کنند. اتحادیه در این زمینه از حضور پررنگ علما و بازیابی نقش آنان در روشنگری امت و بیان حقیقت برای مردم تقدیر میکند و خواستار آن است که بیش از پیش به مسؤولیت علمی خود عمل کنند. برای بسیج توانمندی امت، فعالیتهای خود را دو چندان کنند و با ایراد سخنرانی و برگزاری همایش تا تحقق عدالت و زوال ستم تلاش کنند. همچنین از مواضع مثبت برخی از کشورها، سازمانها و ملتهای مسلمان و غیر مسلمان در قبال این رخدادها تقدیر میکند.
٦- اتحادیه حوادث جاری سودان و اقدامات تأسفبار مقامات این کشورها را دنبال میکند؛ اقداماتی که با شریعت اسلام و هویت مردم سودان تناقض دارد و از سطح سیاسی و قانونی و حقوقی و اقتصادی و دعوی فراتر رفته است. قوانینی وضع کردهاند که با شریعت در تضاد است و در مقابل آن قوانینی که با شرع همخوانی دارد لغو شده است. اتحادیه با پیگیری این اقدامات ناروا، از مقامات حاکم میخواهد تمام زندانیان سیاسی را آزاد کند و به تصویب قوانین مخالف شریعت و لغو قوانین موافق شرع پایان دهد. مؤسسات خیریه و دعوی را که خودسرانه تعطیل کردهاند بازگشایی کنند. مردم سودان باید نقش خود را حفظ هویت و تاریخ و تمدن این کشور ایفا کنند.
٧- اتحادیه با اندوه فراوان حوادث یمن و سوریه و عراق و لبنان و مصیبتهای ناشی از ظلم و استبداد و جنگ و فساد در این کشورها را دنبال میکند و از شرایط ناگوار انسانی و اقتصادی و گسترش فقر و بیماری عمیقا نگران است.
اتحادیه از امت اسلامی و عموم مردم جهان میخواهد به شرایط بغرنج و جنایات گسترده در این کشورها پایان دهند تا امنیت و آسایش به آنها باز گردد و بتوانند مشروعیت و حاکمیت و عزت خود را باز یابند و نقش مطلوب داخلی و خارجی خود را ایفا کنند. اتحادیه از دولت افغانستان و جنبش طالبان میخواهد فرایند صلح را تکمیل کنند و به جنگ و درگیری خاتمه دهند تا افغانستان وحدت و عزت خود را باز یابد و به کاروان فرهنگ و تمدن بپیوندد.
٨- اتحادیه نمیتواند درد و رنج برادران خود را در هر جایی که هستند فراموش کند؛ از کشورهای اسلامی، سازمان همکاری اسلامی و سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری میخواهد از اقلیتهای روهینگیا در میانمار، ایغور در چین و مردم ستمدیدهی کشمیر در هند حمایت کنند تا به حقوق کامل خود دست یابند.
٩- اتحادیه مراتب اندوه و نگرانی خود را به خاطر آن دسته از علمای مسلمانی که در برخی از کشورهای عربی و اسلامی ربوده و زندانی هستند و زیر شکنجه قرار دارند ابراز میدارد و این اقدامات را به شدت محکوم میکند و خواهان آزادی فوری و فراهم کردن آزادی بیان برای آنان است تا بتوانند نقش علمی و ارشادی خود را در راستای خیر و مصلحت میهن و امت و بشریت ایفا کنند. اتحادیه از سازمانهای حقوقی و قانونی در جهان میخواهد به مسؤولیت خود در قبال این مسأله که جزء وظایف اصلی آنان است عمل کنند.
در زمانی که بیماری کورنا همچنان در جهان قربانی میگیرد، اتحادیه عموم مردم و مسلمانان را به رعایت پروتکولهای بهداشتی و دستور العملهای لازم جهت پیشگیری و درمان این بیماری کشنده فرا میخواند و از کشورهای برخوردار و سازمانها و افراد توانمند میخواهد نیازمندان و بینوایان را یاری دهند و در درمان آنان بکوشند. از خانوادههای بیبضاعت حمایت کنند تا همگان بتوانیم بر این وبای کشنده فائق آَییم. در همین زمینه اتحادیه از مردم میخواهد شرایط محیط زیستی خود را مراعات کنند تا توازن و روند طبیعی و عادی آن خدشهدار نشود و پیامدهای ناگوار تغییرات سریع زیست محیطی دامنگیر انسان نشود و زندگی او را دستخوش تغییر قرار ندهد و در روند آبادانی و توسعهی فرهنگی آن اخلال ایجاد نکند.
به همین مناسبت اتحادیه از کشورها و دولتها میخواهد اقدامات پیشگیرانه را بهانهای برای محدود کردن شعائر و مناسک دینی قرار ندهند. در پایان هیأت امنا مراتب قدردانی خود را از ریاست اتحادیه، دبیرکل، کمیتهها و مدیریت اجرایی به خاطر دستاوردهای خوبی که در طول سال داشته است ابراز میدارد و از کشورها، سازمانها و افرادی که در تحقق اهداف و مقاصد اتحادیه همکاری کردهاند به ویژه از دولت و ملت قطر به خاطر میزبانی از اتحادیه تقدیر و تشکر میکند.
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته